Súlyos fogyatékosság után járó adókedvezmény

Javában benne vagyunk az adóbevallási időszakban. Szeretnénk emlékeztetni mindenkit, hogy a Q81 BNO kóddal kezdődő, Epidermolysis bullosa

betegség típusok, súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek. Az EB betegeknek tehát jár, a max. 6 375 Ft havi adókedvezmény! Ez éves szinten 76 500 Forint visszaigényelhető összeget jelent. Az adókedvezmény igényléséhez szükséges nyomtatvány ide kattintva letölthető, bőrgyógyász szakorvos, vagy szakorvosi vélemény alapján a háziorvos töltheti ki.

Az adóbevallási tájékoztató ide vonatkozó részét az alábbiakban idézzük:

"45. sor: A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg  

Súlyos fogyatékosság esetén orvosi igazolás, határozat alapján havi 6 375 forinttal (az adóév első napján érvényes havi minimálbér (127 500 Ft) 5%-ával lehet csökkenteni az adó összegét azokra a hónapokra, amelyekben a fogyatékos állapot legalább egy napig fennállt. [78] E sor „c” oszlopába tehát annyiszor  6 375 forintot – legfeljebb 76 500 forintot – lehet beírni, ahány hónapig fennállt a fogyatékosság. Az orvosi igazolást vagy a határozatot nem kell csatolni, csak megőrizni. Akinek az állapota végleges, és korábban már kiadták az erről szóló igazolást vagy határozatot, nem kell újat kérnie, kivéve, ha II. típusú diabeteses betegségben szenved.

A kedvezmény igénybevételének jövedelemkorlátja nincs! 

A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a saját összevonás alá eső jövedelme utáni adó összegéből. Az adózás szempontjából súlyosan fogyatékosnak az a személy tekinthető, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben említett betegségben szenved vagy annak mellékletében meghatározott fogyatékossággal él, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A vonatkozó minősítéseket és a kapcsolódó igazolásokat a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg."