EB nap keretében fogászati előadás

Kedves Blog Olvasóink!

 

Mint azt már bizonyára mindannyian tudjátok, minden hónap első péntekjén EB napot tartunk. Ez azt jelenti, hogy 8 és 12 óra között egy teljes délelőtt a Tiétek! Aki bejelentkezik vizsgálatra, az teljes 1 órát kap, és így minden kérdését felteheti. Ezen kívül lehetőség van így a többiekkel is találkozni, információkat cserélni, beszélgetni.

Az EB nap a Bőrklinikán kerül megrendezésre, a VIII. Budapest, Mária u. 41. szám alatt, az alagsori ambulancián található 9-es rendelőben.

Az egyik ilyen EB napon Dr. Madléna Melinda fogorvos docens asszony tartott előadást nekünk a fogápolásról, ennek rövidített verzióját itt olvashatjátok:

 

Fogászati tájékoztatás epidermolysis bullosában szenvedő betegeknek

 Az epidermolysis bullosa-ban szenvedő betegeknek (EB betegeknek) a kialakult hólyagok, vagy később a gyógyulás után kialakuló hegek nehezíthetik a beszédet, a táplálkozást, és a helyes, jó szájápolási technika elvégzését. Így a betegek szájegészségi állapota és életminősége is jelentősen romlik.

A fogorvos a következőket teheti a panaszok megelőzése, csökkentése érdekében:

  1. Szájhigiénia megtanítása
  2. Megelőző fogászati beavatkozások elvégzése
  3. A kialakult elváltozások ellátása (bizonyos esetekben erre a lehetőség korlátozott)

 

Megelőzés

  • Rendszeres látogatás, kontroll a fogorvosi rendelőben (3-6 havonta), a szájápolási technika ellenőrzése miatt. Tanácsadás a fog- és szájápolás speciális technikájával, eszközeivel kapcsolatban.
  • Fogorvos/ szájhigiénikus által a rendelőben végzett fogtisztítás

(Ha szükséges akár minden kontroll alkalmával)

  • A megelőző beavatkozások elvégzése (preventív anyagok alkalmazása):

- a fogfelszínek lakkokkal, gélekkel való kezelése a védelem érdekében a fogorvosi rendelőben

- barázdazárás

 

A fog- és szájápolásról általában

A fogmosás során a fogak rágófelszínét, külső és belső oldalát és a fogak egymás felé eső felszínét meg kell alaposan tisztítani mind két állcsonton, minden étkezés után.

A fogkefe lehetőleg puha sörtéjű, jól kézben tartható legyen, ha van rá lehetőség minden étkezés után vízzel, vagy szájöblítővel kiegészített öblítést kell végezni.

A fogkrém az életkornak megfelelő legyen (ez a fluorid tartalma miatt fontos), és ne legyen kellemetlen, „csípő” hatása a nyálkahártyára.

A szájöblítők alkohol- és lehetőleg aromamentesek (pl. mentolmentes) legyenek.

 

Preventív anyagok alkalmazása a fogfelszíneken a fogorvos által

A fogfelszíneket védő lakkok és gélek alkalmazhatóságának feltételei:

 

            - ép, szuvasodás mentes fogak

            - jó szájhigiéne

            - a fogakhoz való hozzáférhetőség (pl.: korlátozott szájnyitás nehezítheti vagy akár megakadályozhatja a kivitelezést)

 

Mit jelent a barázdazárás?

A maradó fogazatban az őrlő fogak rágó felszínén és oldalán barázdák találhatók, melyek bizonyos esetekben nehezebben tisztíthatók. A barázdazáró anyag segítségével ezeket a fogorvos könnyen tisztíthatóvá alakítja.

Ha egyszer megtörtént a barázdazárás a rendszeres, félévente végzett kontroll nagyon fontos.

 

Az EB betegek szempontjából kerülni kell minden olyan beavatkozást mely hólyagok képződését válthatja ki. A már kialakult fogazati elváltozásokhoz sokszor elengedhetetlen az érzéstelenítő injekció adása, mely hólyagok képződéséhez vezethet. Ezért is fontos a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat és a megelőzés!

 

Mi a fogszuvasodás (caries)

A táplálék elfogyasztása után a fogak felszínén a táplálékkal elkeveredett nyál a szájban lévő baktériumokkal együtt megtapad. A fogmosás során ezt az úgynevezett lepedéket kell eltávolítani, mert ha tartósan a fogak felszínén hagyjuk, akkor a baktériumok ebből táplálkozva olyan anyagokat (savat) választanak ki, melyek a fogak külső kemény anyagát feloldják. Ha még időben eltávolítjuk, akkor a kioldódott anyagok a nyálból vagy az alkalmazott szájhigiénés szerekből pótlódhatnak, de ha nem, akkor a fogon kis lyuk képződik, amit a fogorvosnak kell betömni. Amennyiben nem történik meg az ellátása ez a lyuk egyre nagyobb lesz, ami már fájdalommal is járhat. Ha egy fogban ez az üreg olyan nagy, hogy nem lehet helyreállítani, az a fog elvesztését eredményezheti.

 

Amíg a fogszuvasodás (fogak romlása) kezdeti fázisban van, általában elvégezhető a kezelés érzéstelenítés nélkül. Amennyiben a folyamat már előrehaladott, akkor az érzéstelenítés elkerülhetetlen, és a folyamat a megelőző beavatkozásokkal sem fordítható vissza. Ha bizonyos baktériumokból több van egy szájban magasabb a fogszuvasodás kialakulásának lehetősége. Léteznek nyálvizsgálatok melyekkel a szájban előforduló baktériumok mennyiségét lehet vizsgálni (caries „rizikószűrés”). Ehhez a rendelőben csak nyál gyűjtésére van szükség. Segítségével megállapítható, hogy kinél alakul ki nagyobb eséllyel a fogszuvasodás, amely az említett megelőző beavatkozásokkal magasabb rizikó esetén is nagy eséllyel kivédhető.

 

Fogágybetegség

A fogak elvesztésének másik oka lehet a fogágybetegség, mely leggyakrabban a fogmosás során nem megfelelően eltávolított lepedék (plakk) és a belőle képződött fogkő következménye.

 

Mi a fogkő?

A fogak felszínén a táplálék, a baktériumok és a nyálból kialakult lepedék „megkövülése”. Hasonló a vízből kialakult vízkőhöz. Érdes felszíne, amin a baktériumok fokozottan megtapadnak, az íny állandó gyulladását okozza. Ennek tünete a beteg által is észlelhető fogmosáskor tapasztalható vérzés. Mivel a fogkő és a miatta kialakult ínygyulladás nem okoz fájdalmat, így a folyamat addig haladhat, míg a fog és az íny között el nem bomlanak a fogat tartó rostok, és a csont, majd a fog egyszer csak elkezd mozogni és legvégső stádiumban minden fájdalom nélkül kiesik.

A fogkő megfelelő eltávolítása csak a fogorvosi rendelőben lehetséges, ezért fontos legalább félévente kontrollra menni. A fogkő miatti fogelvesztés folyamata a helyes fogmosási technikával megállítható, melyhez már léteznek speciális az otthoni fogmosáshoz használható eszközök. Ezek szükségességét és használatának módját a fogorvossal kell megbeszélni.

 

Az EB pácienseknek ellenjavallt fogászati kezelése nincsen, viszont a hólyagok, vagy a hegek miatt kialakult korlátozott szájnyitás az ellátást, tömések vagy fogpótlások készítését lehetetlenné teheti.

 

Fogszabályozás

A fogszabályozás nem csak esztétikai okokból szükséges, hanem a fogak helyes érintkezése miatt is, melynek kialakításával későbbi panaszokat előzhetünk meg (pl.: izületi fájdalmak).

A torlódott fogazat nehezebben tisztítható, ami miatt a fogromlás könnyebben kialakulhat. A rossz fogérintkezések vagy nem érintkezések egyes fogak túlterhelését okozhatják, ami szintén a fogágy megbetegedéseihez vezethet.

A szükséges és lehetséges fogszabályozó kezelésről minden esetben csak fogszabályozó szakorvos dönthet.

 

FONTOS! A gyermekek esetében az első fogorvosi látogatás ne akkor történjen, mikor már fájdalma van a gyermeknek. Ha lehet, akkor az első alkalom az ismerkedésről szóljon és tanácsadásról, mely ha legalább évenként megismétlődik, segít a problémák elkerülésében. Az első látogatás akár a gyermek másfél éves korában megtörténhet. Ilyenkor a látogatás célja a szülő tájékoztatása a lehetséges problémákról, a szájhigiénével kapcsolatos felvilágosítás.

 

Amennyiben további információkat szeretne megtudni a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati- és Fogszabályozási Klinikájának epidermolysis bullosa-ban szenvedő betegekkel foglalkozó munkacsoportja szívesen áll rendelkezésükre.

A klinikán a következőket végezzük el:

Szájüregi vizsgálat a fogászati rendelőben

Nyálvizsgálatok (caries „rizikószűrés”)

Személyre szabott kezelési terv és tanácsadás

Fogorvosi rendelőben végzett tisztítás, fogkő eltávolítás

Az elvégezhető fogászati kezelések kivitelezése

 

A személyes találkozások, a szükséges beavatkozások elvégzése előzetes időpont egyeztetés alapján történnek.

 

                                                               Dr. Madléna Melinda egyetemi docens

                                                               Dr. Szabó Krisztina rezidens orvos

                                                               Dr. Lipták Lídia rezidens orvos

Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Gyermekfogászati- és Fogszabályozási Klinika

1088 Budapest, Szentkirályi u. 47.